Week 8 – Gebitsproblemen bij Honden & Katten

Het is een gegeven dat 80% van de honden ouder dan 3 jaar gebitsproblemen heeft in de vorm van tandplak en tandsteen. Wanneer daar niet op tijd aandacht aan wordt geschonken, is de kans op onherstelbare schade aan tandvlees, tanden, kiezen en kaak groot.

Ontstaan van gebitsproblemen

Het begint met tandplak aan de basis van de tanden; een witgele aanslag van voedselresten en bacteriën. Wanneer dit blijft zitten, dan verhardt deze aanslag tot tandsteen. Dit breidt zich verder uit over de hele tand of kies en komt ook onder het tandvlees. Daar veroorzaakt het een pijnlijke ontsteking (Gingivitis). Verspreidt de infectie zich verder langs de wortels, dan spreken we van Periodontitis. Op termijn verliezen tanden en kiezen hun houvast en gaan loszitten. Goed om te weten: zonder te kauwen krijgen de meeste honden en katten hun brokken ook wel naar binnen geschrokt, waardoor ten onrechte gedacht kan worden dat ze geen gebitsproblemen hebben. Regelmatig de tanden bekijken of laten bekijken door de dierenarts is geen overbodige luxe. 

Poetsen
Hoe kunnen gebitsproblemen voorkomen worden? Het antwoord is poetsen: leer uw hond of kat, als hij nog jong is, tanden te poetsen. U kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Bij ons kunt u “startersetjes” aanschaffen, met daarin hondentandpasta, vingerborstels en een speciale borstel. 

Voeding
Minstens net zo belangrijk voor het gebit is wat u uw hond of kat voert. Zorg voor brokken van voldoende formaat. Voor honden waarbij poetsen niet lukt, of waar ondanks poetsen zich toch weer vrij snel tandplak of tandsteen opbouwt, bieden we diverse Dental producten aan.  Daarnaast leveren wij verschillende speeltjes waarmee al spelend de tanden worden schoon gekauwd.

Weetjes over het hondengebit
Honde en katten zijn echte vleeseters (carnivoor) en hebben dan ook een typisch carnivoren gebit. Dit betekent dat het gebit geschikt is om een prooi te vangen (sterke hoektanden) en te verscheuren (grote knipkiezen). De ontwikkeling van het gebit begint al in de baarmoeder waar de tandkiemen worden aangelegd bij de ongeboren vrucht. Net als de mens hebben de hond en de kat een melk- en een permanent gebit.

Onbehandelde tandsteen en tandvleesontsteking

Tandsteen/tandplak en tandvleesontsteking kunnen op termijn aanleiding geven tot een chronische ontsteking. Dan kunnen tanden, bevestiging van tanden in het botweefsel van de kaak, de kaak zelf en het tandvlees ernstig aangetast worden. In dit stadium heeft uw hond/kat veel pijn in de mond. Ook kan uw hond/kat door de ontsteking ziek worden en koorts krijgen, dit gebeurt wanneer de bacteriën in de bloedbaan komen. Zeker bij hart –en nierpatiënten zijn gebitsproblemen erg gevaarlijk. 

Afslijten van de tanden
Veel honden spelen graag met stokken en tennisballen. Andere honden kauwen graag op de tralies van de bench of op een hondenketting. Indien dit vaak genoeg gedaan wordt slijten de tanden erg snel. Zorg daarom voor speelgoed speciaal gemaakt voor honden en het hondengebit. Zo blijven de tanden van uw hond onbeschadigd ondanks uren speelplezier.

 

 

 

Bron: de Boerenwinkel