Blog

Week 11 – Kattengenetica

Als je van katten houdt wil je er zoveel mogelijk van weten en leren. Bijvoorbeeld waarom een kat strepen heeft of effen is. Tenminste dat was bij mij wel zo toen wij twee verwaarloosde Perzen kochten in een dierenwinkel. Dat was zo’n 30 jaar geleden. Met die twee begon de kattenliefde. Ik wilde alles, maar dan ook alles weten over de kat, klein en groot. Dus volgde ik verschillende cursussen en begon een boekenverzameling, inmiddels zijn die niet meer te tellen, het zijn er 1000+.

Ik volgde ook verschillende geneticacursussen en we kochten een poesje om mee te fokken. Mijn honger naar informatie werd steeds groter. Alleen was er toen nog geen internet, we hadden nog geen computer. Voor een cursus moest je heel Nederland door op avonden en op zaterdagen.

Na jaren fokken werd ik keurmeester en samen met een collega maakte ik een lesboek, een PowerPoint presentatie en we gaven een geneticacursus voor het NOK, het Nederlands Onafhankelijk Keurmeestersgilde. We kwamen er achter dat er meer mensen waren die zo’n cursus interessant vonden, maar door verschillende redenen niet konden komen. Het idee om een internetcursus te maken was geboren.

In 2013 lanceerden wij onze eerste cursus. Inmiddels hebben we al heel wat cursisten mogen begeleiden. Op kattengenetica.nl vind je niet alleen een Basiscursus Kattengenetica en een Vervolgcursus Kattengenetica, maar ook drie onwijs leuke puzzelboeken die 100 % over katten en kattendingen gaan. En er is sinds 1,5 jaar ook een Engelstalige Basiscursus.

Hou je van katten? Wil je gaan fokken? Of simpelweg lekker zitten puzzelen kijk dan eens op de website. Door de beperkingen van Covid-19 zijn op de website ook bijzondere unieke sieraden te koop. Een deel daarvan heeft natuurlijk kat als onderwerp.

Groetjes Renate

meer info? www.kattengenetica.nl 

geslaagdvvcursus

Week 8 – Gebitsproblemen bij Honden & Katten

Het is een gegeven dat 80% van de honden ouder dan 3 jaar gebitsproblemen heeft in de vorm van tandplak en tandsteen. Wanneer daar niet op tijd aandacht aan wordt geschonken, is de kans op onherstelbare schade aan tandvlees, tanden, kiezen en kaak groot.

Ontstaan van gebitsproblemen

Het begint met tandplak aan de basis van de tanden; een witgele aanslag van voedselresten en bacteriën. Wanneer dit blijft zitten, dan verhardt deze aanslag tot tandsteen. Dit breidt zich verder uit over de hele tand of kies en komt ook onder het tandvlees. Daar veroorzaakt het een pijnlijke ontsteking (Gingivitis). Verspreidt de infectie zich verder langs de wortels, dan spreken we van Periodontitis. Op termijn verliezen tanden en kiezen hun houvast en gaan loszitten. Goed om te weten: zonder te kauwen krijgen de meeste honden en katten hun brokken ook wel naar binnen geschrokt, waardoor ten onrechte gedacht kan worden dat ze geen gebitsproblemen hebben. Regelmatig de tanden bekijken of laten bekijken door de dierenarts is geen overbodige luxe. 

Poetsen
Hoe kunnen gebitsproblemen voorkomen worden? Het antwoord is poetsen: leer uw hond of kat, als hij nog jong is, tanden te poetsen. U kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Bij ons kunt u “startersetjes” aanschaffen, met daarin hondentandpasta, vingerborstels en een speciale borstel. 

Voeding
Minstens net zo belangrijk voor het gebit is wat u uw hond of kat voert. Zorg voor brokken van voldoende formaat. Voor honden waarbij poetsen niet lukt, of waar ondanks poetsen zich toch weer vrij snel tandplak of tandsteen opbouwt, bieden we diverse Dental producten aan.  Daarnaast leveren wij verschillende speeltjes waarmee al spelend de tanden worden schoon gekauwd.

Weetjes over het hondengebit
Honde en katten zijn echte vleeseters (carnivoor) en hebben dan ook een typisch carnivoren gebit. Dit betekent dat het gebit geschikt is om een prooi te vangen (sterke hoektanden) en te verscheuren (grote knipkiezen). De ontwikkeling van het gebit begint al in de baarmoeder waar de tandkiemen worden aangelegd bij de ongeboren vrucht. Net als de mens hebben de hond en de kat een melk- en een permanent gebit.

Onbehandelde tandsteen en tandvleesontsteking

Tandsteen/tandplak en tandvleesontsteking kunnen op termijn aanleiding geven tot een chronische ontsteking. Dan kunnen tanden, bevestiging van tanden in het botweefsel van de kaak, de kaak zelf en het tandvlees ernstig aangetast worden. In dit stadium heeft uw hond/kat veel pijn in de mond. Ook kan uw hond/kat door de ontsteking ziek worden en koorts krijgen, dit gebeurt wanneer de bacteriën in de bloedbaan komen. Zeker bij hart –en nierpatiënten zijn gebitsproblemen erg gevaarlijk. 

Afslijten van de tanden
Veel honden spelen graag met stokken en tennisballen. Andere honden kauwen graag op de tralies van de bench of op een hondenketting. Indien dit vaak genoeg gedaan wordt slijten de tanden erg snel. Zorg daarom voor speelgoed speciaal gemaakt voor honden en het hondengebit. Zo blijven de tanden van uw hond onbeschadigd ondanks uren speelplezier.

 

 

 

Bron: de Boerenwinkel

Week 1 – Winkel Update

Het is weer tijd voor een kleine winkel update! 

Allereerst wensen wij jullie allemaal een gelukkig en vooral gezond 2021!! Enorm bedankt voor jullie vertrouwen de afgelopen jaren! Zonder jullie hadden we dit niet kunnen bereiken!

Sinds 01-01-2021 hebben wij onze oude webwinkel officieel gesloten. Het is dan ook vanaf heden niet meer mogelijk om op www.tikvahsdierbenodigdheden.nl producten te bestellen. 

Momenteel zijn we druk bezig met het nieuwe assortiment in onze nieuwe webwinkel toe te voegen. Dit kan even duren, maar we doen ons uiterste best. Er komen enorm veel nieuwe producten in de winkel, met duidelijke product foto’s en goede omschrijvingen!

Het kan natuurlijk voorkomen dat je producten mist, of niet kunt vinden, neem dan ten alle tijden contact met ons op! We staan altijd voor je klaar om je van dienst te zijn !

Wij zijn altijd op zoek naar opbouwende kritiek, dus heb je tips, of vind je gewoon iets niet helemaal duidelijk of lekker lopen, laat het ons dan weten.

We hopen je ook dit jaar weer te mogen helpen!

Liefs! Team Tikvah’s

 

Week 48 – Giardia

Giardia, wie kent deze venijnige parasiet niet? Menig eigenaar van hond of kat wordt tot wanhoop gedreven doordat deze parasiet voor nare klachten kan zorgen en vaak moeilijk te bestrijden is. In dit artikel ga je nader kennismaken met Giardia lamblia en Giardiasis, dit is de ziekte die door Giardia veroorzaakt kan worden. Ook ga ik het hebben over mogelijke preventieve maatregelen, de behandelmogelijkheden en wat je kan doen om het lichaam van je dier tijdens en na behandeling op een natuurlijke manier zo optimaal mogelijk te ondersteunen.

Maak kennis met…Giardia lamblia!

Giardia lamblia (oftewel Giardia duodenalis of Giardia intestinalis) is een eencellige parasiet. Deze parasiet werd in 1681 voor het eerst beschreven door onze eigen Anthonie van Leeuwenhoek (microscopist). Giardiasis is de naam van de besmettelijke darminfectie die veroorzaakt wordt door Giarda en komt voor bij mensen en (huis)dieren, zoals honden, katten maar ook bijvoorbeeld bij paarden, kalveren, muizen en bevers. In Westerse landen wordt bij 1-16% van de huishonden Giardia aangetoond, in kennels kan dit percentage oplopen tot 46%.

Hoe Giardia lamblia te werk gaat

De levenscyclus van Giardia kent twee verschillende stadia: het stadium in de gastheer (de trofozoïet, dit is de parasiet die zich met een zuignap aan de darmwand hecht) en het stadium buiten de gastheer (de cyste). Besmetting vindt plaats door (oraal) in aanraking te komen met besmette ontlasting, drinkwater of voedsel. Bij besmetting komen Giardia-cystes het lichaam binnen door de mond. In de maag  worden cystes onder meer onder invloed van maagzuur “geactiveerd” en vormen trofozoïeten die zich in de dunne darm op de darmwand aanhechten. Hier kunnen ze zichzelf delen en vervolgens vermenigvuldigen. De trofozoïeten vormen in de dikke darm weer cystes en worden vervolgens met de ontlasting weer uitgescheiden, op zoek naar de volgende gastheer. Giardia is een zoönose en kan in zeldzame gevallen via een dier op de mens worden overgedragen.

De gevolgen van Giardia in een dier

Giardia-trofozoïeten kunnen onder meer beschadigingen aan de darmwand, ontstekingen, een verminderde barrièrefunctie van het darmslijmvlies, een verminderde opname van voedingsstoffen, immuunreacties en de remming van bepaalde enzymen in de dunne darm veroorzaken. Een verstoorde darmflora kan hiervan het gevolg zijn. Gezonde darmen zijn van cruciaal belang voor de weerstand. Giardia kan dus een grote impact hebben op de gezondheid van je dier!

Besmettingsgevaar!

Giardia is in een huishouden met meerdere dieren makkelijk overdraagbaar op de andere aanwezige dieren. Een dier kan ook zichzelf opnieuw besmetten. De cysten van Giardia blijven erg lang buiten het lichaam infectieus, het is dus belangrijk om de gehele leefomgeving van een dier dat besmet is met deze parasiet goed schoon te houden door met flink heet water te wassen. Dit geldt voor onder meer speeltjes, manden, kleden, kattenbakken, vloeren, banken, drinkbakken, voerbakken, etc. Dieren kunnen zichzelf ook weer herbesmetten door hun eigen vacht te wassen, het is dus belangrijk ook het dier regelmatig te wassen, met name het perineum en de achterhand. Bij katten kan dit laatste een no-go zijn omdat het voor veel stress kan zorgen. En vergeet ook vooral je eigen handen niet, hoewel de kans klein is, is besmetting van dier op mens wel mogelijk.

Symptomen

Vaak vertoont een dier met een Giardia-infectie geen symptomen, Als er wel symptomen zijn dan is er vaak sprake van een wisselende consistentie van de ontlasting, (chronische) diarree (soms met bloed of slijm), buikpijn, misselijkheid, overgeven en gewichtsverlies. Dieren kunnen als gevolg hiervan een verminderde eetlust hebben en minder actief zijn. Inflammatory bowel disease (IBD, chronische darmontsteking) en een verstoorde darmflora zijn voorbeelden van mogelijke lange termijngevolgen van een niet gediagnosticeerde (chronische) Giardia-infectie. Onder meer jeukende huiduitslag, ontstekingen in meerdere gewrichten (polyartritis) en alvleesklierontsteking (pancreatitis) komen in zeldzame gevallen van chronische giardiasis voor.

Aanleg?

Giardia zien we als een “gewone” darmbewoner die pas in geval van ziektesymptomen behandeld hoeft te worden. In welke mate Giardia kan koloniseren in de dunne darm is onder meer afhankelijk van de algehele gezondheid van de gastheer (in dit geval de hond of kat) of het dier een gezond gewicht heeft (of niet), de leeftijd en hoe het immuunsysteem reageert. Het ene dier zal dus vatbaarder zijn dan het andere voor Giardiasis. Hele jonge dieren of dieren met een verminderde weerstand hebben vaker klachten.

Groter risico

Giardia lamblia kan voorkomen in sloten en plassen. Het drinken hieruit vormt dus een risico, net als het wandelen in uitlaatgebieden waar veel honden poepen of het in contact zijn geweest met besmette dieren. Bij honden die in kennels leven of op andere plekken waar veel honden bij elkaar leven, zoals in een asielomgeving, is het risico op besmetting veel groter. Datzelfde geldt voor katten.

Preventie, het natuurgeneeskundig stokpaardje

In de natuurgeneeskunde doet men het liefst aan preventieve gezondheidszorg. Ook al heeft een dier klachten, dan nog is ons advies ook altijd gericht op preventie, op het zoveel mogelijk voorkomen van herhaling van klachten. Bij ons is preventief advies gericht op het zoveel mogelijk aanpassen van leefstijl en voeding op de diersoort, het specifieke ras en individu. Uiteindelijk stimuleer je hierdoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Dat heeft een betere weerstand tot gevolg en daardoor zowel een minder grote kans op ziekte als een sneller herstel.

Darmgezondheid, basis van alles

Preventieve maatregelen om een Giardiabesmetting zoveel mogelijk te voorkomen zijn het zo optimaal mogelijk houden van de weerstand van je dier. Hierbij is het ook erg belangrijk dat je dier zichzelf kan zijn en ook naar zijn eigen behoeften kan leven.  De weerstand wordt voor ongeveer 80% bepaald in de darmen. Factoren die van invloed zijn op de darmgezondheid zijn onder meer voeding, leefstijl, stress, medicatie en parasieten. Het is dus belangrijk om al deze factoren onder de loep te nemen en waar mogelijk en waar nodig verbeteringen door te voeren.

Do’s

Het vermijden van drukke hondenuitlaatplekken waar veel gepoept wordt en proberen te zorgen dat je hond niet uit sloten of plassen drinkt is belangrijk om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Als je weet dat je dier een Giardia-infectie heeft, ruim dan ook de drollen op zodat andere dieren niet besmet kunnen raken. Regelmatig (ongeveer 4 keer per jaar) ontlastingsonderzoek laten doen is een waardevolle preventieve maatregel die onder meer wordt geadviseerd door veterinair parasitologisch laboratorium Het Woud.

Preventieve middelen

Soms wordt door diereigenaren gekozen voor het preventief geven van krachtige kruiden vanwege de anti-parasitaire werking. Ook deze natuurlijke stoffen kunnen, net als reguliere middelen, een flinke impact hebben op de darmflora. We raden dan ook niet aan om zomaar natuurlijke anti-parasitaire middelen te geven zonder dat is aangetoond dat er sprake is van een parasitaire infectie. Over het preventief geven van reguliere anti-parasitaire of anti-wormmiddelen zijn de meningen verdeeld, zo kan het resistentie in de hand werken, heeft het mogelijke nadelige effecten op het lichaam en de darmflora (waarover ik verderop in dit artikel nog iets meer zal vertellen) en zijn er nadelige effecten voor het milieu (reststoffen van medicatie komen in de ontlasting terecht).

Diagnose

Ongeveer 20% van de dieren die Giardia bij zich dragen scheidt niet dagelijks Giardia-cystes uit. Om zeker te zijn dat er sprake is van besmetting kan het daarom nodig zijn om 3 dagen achter elkaar ontlasting te verzamelen en hierop te testen voor een betrouwbaar resultaat. In de dierenartsenpraktijk wordt, om een diagnose te stellen, meestal getest door middel van de flotatietest (cystes of trofozoïeten) of de ELISA snaptest (antigenen).

De reguliere behandeling van Giardia

Fenbendazol (Panacur) is het eerste-keus-middel bij de behandeling van Giardia bij honden en katten. Een eerste behandeling duurt meestal 3 dagen. Soms is het nodig de behandeling te herhalen of een ander middel te geven (Metrobactin, de werkzame stof is Metronidazol, dit is een antibioticum) als blijkt dat Panacur niet voldoende werkt. In erg hardnekkige gevallen worden beide middelen gecombineerd. Resistentie voor deze middelen komt steeds vaker voor.

Invloed van de reguliere behandeling van Giardia op het lichaam

Van Metrobactin is bekend dat het van negatieve invloed is op de darmflora. De diversiteit aan bacteriën in de darm neemt af maar ook het aantal van belangrijke goede darmbacteriën tijdens gebruik van Metrobactin. Panacur lijkt de darmflora niet in noemenswaardige mate te beïnvloeden.

Braken of lichte diarree kunnen optreden als gevolg van het behandelen met Panacur. Braken, leverbeschadiging (hepatotoxiciteit), tekort aan witte bloedcellen (neutropenie) en aandoeningen aan het zenuwstelsel kunnen de mogelijke bijwerkingen zijn van Metrobactin.

Natuurlijke ondersteuning

Natuurlijke ondersteuning met kruidensupplementen tijdens en na een Giardia-infectie is wat ons betreft hard nodig! Niet alleen om de nadelige effecten van de aanwezigheid van Giardia op de darmgezondheid te ondersteunen, maar ook om de bijeffecten van een behandeling met reguliere medicatie te herstellen. 

Natuurgeneeskundige dierenartsen werken vaak met krachtige kruidenmiddelen om Giardia te bestrijden. Ook dan is ondersteuning die gericht is op het versterken van de algehele weerstand en darmflora nodig.

Last but not least….speciale aandacht voor voeding

Goede voeding is de beste basis voor een goede gezondheid, daar is al eerder in dit blog (en ook al veel vaker door ons) over gesproken. Maar ook is voeding van invloed op de ontwikkeling van Giardia. Om de ontwikkeling van Giardia zoveel mogelijk te beperken is het bijvoorbeeld belangrijk om een koolhydraat- en vetarme, maar wel eiwitrijke voeding aan te bieden.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Bron: de Groene Os.

Week 33 – de Relaxopet

Met het fokken van een nestje kittens loop je wel eens tegen wat stress momenten op. Voor zowel de fokker als voor de kersverse mamapoes.

De mama poes kan het niet altijd eens zijn met de plek welke de fokker heeft uitgekozen. 

Dit gebeurde dus ook bij ons laatst gefokte nestje kittens. 3 moederpoezen en 3 kittens. Iedereen wil zich ermee bemoeien en hoe krijg je dan weer rust in de groep zonder de moeder met kittens apart te moeten zetten? 

Deze x testen wij de Relaxopet, speciaal voor katten. 

Het speciale rustgevende deuntje van de Relaxopet zorgde voor een enorme rust onder de moeders. Het kastje is via USB te laden en heeft dan een vrij lange gebruiksduur. Het is compact en kan dus makkelijk bij de werpkist in de buurt staan. 

Binnen een uur zag je de moeders veranderen van gestreste, overbezorgde poezels in zeer ontspannen moeders. Eindelijk gingen ze rustig liggen bij de kittens en je zag dat het stressniveau verminderde. 

Het kastje is ook te gebruiken zonder deuntje, maar met deuntje werkt het perfect in onze poezengroep. Dit kleine, handige apparaatje blijven we zeker gebruiken bij toekomstige nestjes.

 

Week 28 – Mok bij paarden

Wie kent het niet: MOK Kortsjes en eczeem-achtige wondjes aan het onderbeen en in de kootholte. In natte perioden kampen veel paarden en pony’s met deze, vaak hardnekkige, kwaal.

Maar wat is nou precies mok? Mok is een huidonsteking van de kootholte en kan zich in verschillende vormen uiten. De meest voorkomende vorm gaat gepaard met enkel roodheid en geringe pijnlijkheid van de huid. Als de ontsteking ernstiger is, kan er sprake zijn van vochtuittreding en korstvorming. Mocht de onsteking zich verder ontwikkelen dan raken de diepere huidlagen ook ontstoken. Dit gaat meestal gepaard met een toename van pijnlijkheid en korstvorming. Alle vormen van mok kunnen zich ook hoger op het been ontwikkelen.

Herkennen: Mok kenmerkt zich dus over het algemeen genomen door; roodheid, korstvorming, zwelling van het been, pijnlijkheid en/of jeuk.
 
Oorzaken van Mok: De oorzaak van de huidontsteking bij mok moet vaak gezocht worden in vocht en buil en het daardoor ontstaan van een huid infectie. De vochtigheid kan komen door bv een natte weide of stal (urine), overdadig in aanraking komen met water door wassen of aqua training kan ook de reden tot het ontstaan van mok zijn.
 
Ook kunnen onderstaande oorzaken een rol spelen bij de ontwikkeling van mok:  

  • Schurftmijt: schurftmijten verstoren de natuurlijk weerstand van de huid en veroorzaken vaak kleine wondjes.
  • Gevoelige huid: Huidbeschadigingen die voortkomen uit o.a. aangekoek vuil/modder, het schuren van zand of overmatig wassen. Bepaalde insecten, planten of voedingsstoffen in de bodem kunnen voor beschadiging zorgen. Het ene paard is gevoeliger dan het andere. Witte benen/huid zijn gevoeliger voor mok dan donkere paardenbenen. Bepaalde paardenrassen (koudbloedigen) zijn gevoeliger voor mok.
  • Zonnebrand: Teveel zonlicht in combinatie met “irriterende” stoffen in de voeding kunnen ook in droge en zonnige periodes zorgen voor mok.
  • Verminderde weerstand: Het is bekend dat onvoldoende weerstand er ook voor kan zorgen dat het paard gevoeliger is voor mol. Advies is dan ook om regelmatig extra vitaminen te verstrekken dat kan in de vorm van poeder, Injector en vloeibaar.

Wat is de juiste behandeling van mok? Er zijn heel erg veel verschillende opvattingen over een goede behandelmethode voor mok. 
 
Oorzaak vaststellen: Bepaal eerst de ernst van de aandoening. Lijkt het ernstig of vertrouw je het niet, dan adviseren wij je de dierenarts raad te plegen.
 
Omgeving en verzorging van je paard: 
Het is in alle gevallen van mok belangrijk om het paard in een schone en droge omgeving te houden. Voorkom vocht in de kootholten en maak ze goed droog (altijd met een schone doek) als ze vochtig zijn geworden na bijvoorbeeld weidegang of een wasbeurt. Mocht je paard gevoelig zijn voor mok, beperk dan het aantal wasbeurten tot een absoluut minimum. Bij het wassen adviseren wij Tea Tree te gebruiken.

Bron: de Boerenwinkel

Week 26 – Hitte alarm!

Met de zomermaanden om de hoek stijgen natuurlijk ook de temperaturen. Terwijl iedereen massaal naar buiten gaat om van het mooie weer te genieten, worden de behoeftes van onze huisdieren soms vergeten. Terwijl ze juist in deze periode soms wat extra aandacht nodig hebben. Elk jaar komen er weer een aantal fatale gevallen van oververhitting bij honden voor.

Wat is hittestress
Hittestress bij honden is een aandoening die veroorzaakt wordt wanneer ze door hoge temperaturen in combinatie met luchtvochtigheid niet meer in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te regelen. Dit wordt veroorzaakt doordat honden niet kunnen zweten via de huid zoals mensen dat kunnen, waardoor ze de overmatige warmte ook niet goed kwijt kunnen raken. De normale lichaamstemperatuur van een hond is 38-39 C. Wanneer de lichaamstemperatuur van de hond boven de 40.5 C stijgt, raakt de gezondheid van de hond in gevaar.

Wat zijn de gevolgen van hittestress?
In een poging het lichaam weer op normale temperatuur te brengen, probeert het lichaam de warmteafgifte te laten toenemen door een snellere bloedcirculatie. De hartslag gaat omhoog waardoor het hart harder moet werken. De hond begint sneller te hijgen en te zweten (via de voetzooltjes). 

Oververhitting kan voor een hond ernstige, soms zelfs fatale, gevolgen hebben. Ze kunnen last krijgen van hittekramp (in de spieren), ze lopen verdwaasd rond, braken, hebben diarree en soms een donkere rode/paarse tong. Ook kunnen de honden flauwvallen, dit ontstaat wanneer er onvoldoende doorbloeding is naar de hersenen. In de ernstigste gevallen kan de hond een hitte beroerte krijgen, hier kan de hond zelfs aan overlijden.

Hoe kunt u hittestress bij uw hond behandelen?
Het is daarom belangrijk dat u de hond bij deze symptomen zo snel mogelijk uit de hitte haalt. Breng hem naar een koele, geventileerde ruimte en leg hem op een koel oppervlak. Probeer de lichaamstemperatuur van de hond geleidelijk omlaag te brengen, laat hem eerst wennen aan een wat koelere temperatuur en gooi niet in eens een plens water over de hond heen. Koel vooral de kop af zodat de hersenen niet oververhit raken en de ademhaling verbetert. Geef hem voldoende koel water, eventueel met een snufje opgelost zout. 

Hoe kunt u hittestress bij uw hond voorkomen?
Natuurlijk is het in eerste instantie altijd beter om hittestress te voorkomen. Zorg dat de hond altijd voldoende koud water heeft. Dit kan bijvoorbeeld uitstekend met een waterfontein waardoor uw hond altijd toegang heeft tot koel drinkwater. Ook is het belangrijk om het lichaam van de hond koel te houden. Zo helpen speciale koelmatten ervoor dat de hond altijd een koele plek heeft om op te rusten. De speciale gel in de mat zorgt ervoor dat deze mat altijd koel is, zelfs op de warmste dagen. 

Bron: de Boerenwinkel

 

Week 24 – Kong Perrsuit Whirlwind

Deze week testen wij de nieuwe Kong Perrsuit Whirlwind. Een nieuw interactive speeltje voor katten van de Kong Company.  Wij waren benieuwd of hij bestand is tegen het sloopgedrag van 15 Noorse Boskatten.

Het speeltje wordt geleverd incl. batterijen. Je kunt er dus gelijk mee aan de slag. Het speeltje gaat na 15 minuten vanzelf uit. Dit om batterijen te besparen. De paarse bal is van hard plastic, je kunt er niet mee gooien! Rollen is geen probleem. Het gele plastic veertje beweegt op 2 verschillende manieren en rolt zelf de kamer door. Het stukje tussen het veertje en de bal is van hart plastic en wordt niet snel doorgekauwd. 

Ons kattenleger was er zeer blij mee en ik denk dat ze voorlopig weer even vooruit kunnen met hun nieuwe speeltje! Dadelijk ook leuk voor als er weer kittens zijn! 

Week 25 – Giftige Planten

 

Denk jij ook wel eens “kon ik maar leuke planten in huis zetten welke niet giftig zijn voor mijn huisdieren”?

Nou dat is zeker mogelijk. Er zijn diverse planten en bloemen absoluut niet giftig voor huisdieren. Zo gebruiken wij zelf altijd de website van de ASPCA en staat ons huis inmiddels weer vol met leuke planten en bloemen.

Op de website van de ASPCA kun je heel makkelijk zoeken op de Latijnse namen van de planten of bloemen die jij leuk vind! Tevens kun je zien welke klachten je dier kan krijgen wanneer ze wel gesnoept hebben van een giftige plantje/bloemetje.

Dus vergeet niet je mobieltje mee te nemen wanneer je naar het plantencentrum gaat!

PS. Foto is ter illustratie, Lavendel is giftig voor katten en bij het maken van de foto is er een nep plantje gebruikt!