Blog

Week 26 – Hitte alarm!

Met de zomermaanden om de hoek stijgen natuurlijk ook de temperaturen. Terwijl iedereen massaal naar buiten gaat om van het mooie weer te genieten, worden de behoeftes van onze huisdieren soms vergeten. Terwijl ze juist in deze periode soms wat extra aandacht nodig hebben. Elk jaar komen er weer een aantal fatale gevallen van oververhitting bij honden voor.

Wat is hittestress
Hittestress bij honden is een aandoening die veroorzaakt wordt wanneer ze door hoge temperaturen in combinatie met luchtvochtigheid niet meer in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te regelen. Dit wordt veroorzaakt doordat honden niet kunnen zweten via de huid zoals mensen dat kunnen, waardoor ze de overmatige warmte ook niet goed kwijt kunnen raken. De normale lichaamstemperatuur van een hond is 38-39 C. Wanneer de lichaamstemperatuur van de hond boven de 40.5 C stijgt, raakt de gezondheid van de hond in gevaar.

Wat zijn de gevolgen van hittestress?
In een poging het lichaam weer op normale temperatuur te brengen, probeert het lichaam de warmteafgifte te laten toenemen door een snellere bloedcirculatie. De hartslag gaat omhoog waardoor het hart harder moet werken. De hond begint sneller te hijgen en te zweten (via de voetzooltjes). 

Oververhitting kan voor een hond ernstige, soms zelfs fatale, gevolgen hebben. Ze kunnen last krijgen van hittekramp (in de spieren), ze lopen verdwaasd rond, braken, hebben diarree en soms een donkere rode/paarse tong. Ook kunnen de honden flauwvallen, dit ontstaat wanneer er onvoldoende doorbloeding is naar de hersenen. In de ernstigste gevallen kan de hond een hitte beroerte krijgen, hier kan de hond zelfs aan overlijden.

Hoe kunt u hittestress bij uw hond behandelen?
Het is daarom belangrijk dat u de hond bij deze symptomen zo snel mogelijk uit de hitte haalt. Breng hem naar een koele, geventileerde ruimte en leg hem op een koel oppervlak. Probeer de lichaamstemperatuur van de hond geleidelijk omlaag te brengen, laat hem eerst wennen aan een wat koelere temperatuur en gooi niet in eens een plens water over de hond heen. Koel vooral de kop af zodat de hersenen niet oververhit raken en de ademhaling verbetert. Geef hem voldoende koel water, eventueel met een snufje opgelost zout. 

Hoe kunt u hittestress bij uw hond voorkomen?
Natuurlijk is het in eerste instantie altijd beter om hittestress te voorkomen. Zorg dat de hond altijd voldoende koud water heeft. Dit kan bijvoorbeeld uitstekend met een waterfontein waardoor uw hond altijd toegang heeft tot koel drinkwater. Ook is het belangrijk om het lichaam van de hond koel te houden. Zo helpen speciale koelmatten ervoor dat de hond altijd een koele plek heeft om op te rusten. De speciale gel in de mat zorgt ervoor dat deze mat altijd koel is, zelfs op de warmste dagen. 

Bron: de Boerenwinkel

 

Week 24 – Kong Perrsuit Whirlwind

Deze week testen wij de nieuwe Kong Perrsuit Whirlwind. Een nieuw interactive speeltje voor katten van de Kong Company.  Wij waren benieuwd of hij bestand is tegen het sloopgedrag van 15 Noorse Boskatten.

Het speeltje wordt geleverd incl. batterijen. Je kunt er dus gelijk mee aan de slag. Het speeltje gaat na 15 minuten vanzelf uit. Dit om batterijen te besparen. De paarse bal is van hard plastic, je kunt er niet mee gooien! Rollen is geen probleem. Het gele plastic veertje beweegt op 2 verschillende manieren en rolt zelf de kamer door. Het stukje tussen het veertje en de bal is van hart plastic en wordt niet snel doorgekauwd. 

Ons kattenleger was er zeer blij mee en ik denk dat ze voorlopig weer even vooruit kunnen met hun nieuwe speeltje! Dadelijk ook leuk voor als er weer kittens zijn! 

Week 25 – Giftige Planten

 

Denk jij ook wel eens “kon ik maar leuke planten in huis zetten welke niet giftig zijn voor mijn huisdieren”?

Nou dat is zeker mogelijk. Er zijn diverse planten en bloemen absoluut niet giftig voor huisdieren. Zo gebruiken wij zelf altijd de website van de ASPCA en staat ons huis inmiddels weer vol met leuke planten en bloemen.

Op de website van de ASPCA kun je heel makkelijk zoeken op de Latijnse namen van de planten of bloemen die jij leuk vind! Tevens kun je zien welke klachten je dier kan krijgen wanneer ze wel gesnoept hebben van een giftige plantje/bloemetje.

Dus vergeet niet je mobieltje mee te nemen wanneer je naar het plantencentrum gaat!

PS. Foto is ter illustratie, Lavendel is giftig voor katten en bij het maken van de foto is er een nep plantje gebruikt!